Hieronder hebben we 7 veelgestelde vragen met betrekking tot asbest + de bijbehorende antwoorden voor je opgesomd.

> Vraag 1: Waar wordt het voor gebruikt?

Antwoord: Asbest is hitte en vuur bestendig, sterk en goedkoop, en heeft vele toepassingen. Het kan worden gemengd met cement voor daken en vloeren. Het wordt ook gebruikt om buizen en plafonds te isoleren maar ook gebruikt in remschoenen en pads.

> Vraag 2: Is het gevaarlijk?

Antwoord: Microscopische fragmenten van alle soorten asbestvezels zijn gevaarlijk bij inademing en kunnen aanleiding geven tot asbestgerelateerde ziekten:

  • longkanker, dat komt vaker voor bij mensen die zijn blootgesteld aan asbest
  • mesothelioom, kanker in de borst, dat is uiterst zeldzaam bij mensen die niet zijn blootgesteld aan asbest
  • asbestose, een longziekte die kortademigheid veroorzaakt en kan leiden tot ademhalingsproblemen

Wit asbest, bekend als chrysotiel, de enige vorm van asbest dat tegenwoordig nog gewonnen wordt. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het ook wordt geassocieerd met mesothelioom, longkanker en andere vormen van kanker, maar de initiatiefnemers zeggen dat het veilig is indien goed gebruikt.

> Vraag 3: Waar wordt het gebruikt?

Antwoord: Witte asbest is verboden in de Europese Unie, Australië en meer dan 20 andere landen. Het wordt nog steeds gebruikt, in beperkte hoeveelheden in de VS en Canada. De grootste consument zijn veruit China, India en Rusland. De belangrijkste exporteurs zijn Rusland, Kazachstan, Brazilië en Canada.

> Vraag 4: Kan het veilig worden gebruikt?

Antwoord: Sommige deskundigen zeggen dat wit asbest minder potentieel voor kwaad heeft dan bruin of blauw asbest. Of een veilig niveau van blootstelling bestaat wordt betwist. Amerikaanse werkplek normen staan maximaal 0,1 asbestvezels per kubieke centimeter lucht toe – maar de Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health schat dat de blootstelling aan dit maximum niveau over een levensduur, vijf sterfgevallen longkanker en twee asbestose sterfgevallen per 1000 werknemers zal leiden.

> Vraag 5: Hoe kunnen werknemers beschermd worden?

Antwoord: Werknemers kunnen beschermende kleding dragen, zoals ademhalingsapparaat maskers. Maatregelen kunnen worden genomen om lagere niveaus van stof op de werkplek door het gebruik van afzuigventilatoren, regelmatig stofzuigen of oppervlakken nat te houden.

> Vraag 6: Zijn gezinnen van werknemers ook in gevaar?

Antwoord: Degenen die het meeste risico lopen zijn werknemers blootgesteld aan hoge niveaus van asbest stof over lange periodes. Echter, er zijn gevallen bekend waar vrouwen zijn overleden aan asbestgerelateerde ziekten na het hanteren van vuile werkkleding van hun echtgenoot. Kinderen van werknemers zijn gestorven aan dergelijke secundaire asbest blootstelling.

> Vraag 7: Asbestgerelateerde ziekten ontwikkelen na hoeveel jaar?

Antwoord: Asbestose kan ontwikkelen binnen een decennium van de eerste blootstelling aan asbest, hoewel het vaak langer duurt. Mesothelioom ontwikkelt iemand pas na 30, 40 of zelfs 50 jaar. Artsen zeggen dat patiënten met mesothelioom slechts een kleine kans op overleven hebben.

> Vraag 8: Mag ik asbest zelf verwijderen en hoe? Sloopmelding nodig?

Antwoord: Asbest in daken mogen onder de volgende voorwaarden verwijderd worden: het dak mag niet beschadigd zijn, mag niet groter dan 35 m2 zijn, is geen asbestleien dak en betreft geen bedrijfspand (dus alleen particulieren mogen asbest zelf verwijderen). In alle andere gevallen ben je verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Daarnaast dien je op Omgevingsloket een sloopmelding te doen. Extra notitie: in het geval van meer dan 35 m2 aan oppervlak is het dus niet mogelijk om het afval ‘op te delen’ en op meerdere momenten te storten of door meerdere personen te laten afvoeren.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie ook deze vragen over asbest: