Omdat asbest zo schadelijk is voor mensen wil de overheid dit probleem aanpakken. Tot nu toe stierven er jaarlijks ongeveer duizend mensen aan ziektes die veroorzaakt zijn door het inademen van asbest. In het jaar 2040 mogen er geen mensen meer zijn die aan de gevolgen van asbest overlijden. Om dit te bewerkstelligen heeft de overheid regels opgesteld met het doel dat asbest in de toekomst geen gezondheidsproblemen meer oplevert. Even leek het erop dat in 2024 (hier werd later 2028 van gemaakt) alle asbestdaken officieel verboden zijn in Nederland. Om particulieren te helpen bij het verwijderen van asbest biedt de overheid sommige doelgroepen verschillende soorten asbest subsidies aan.

Wat betreft het verbod op asbestdaken die in 2024 (en later in 2028) in zou gaan
Wetsvoorstel 34.675 moest het mogelijk maken dat huiseigenaren en eigenaren van commerciele (bedrijfs)panden vanaf 2024 aansprakelijk gesteld konden worden voor het niet verwijderen van asbest uit hun daken. Ondanks een late aanpassing in dit wetsvoorstel in 2019 (later 2028) sneuvelde het plan om alle asbestdaken te verbieden, omdat het niet haalbaar zou zijn. Meer op Eerste Kamer – wetsvoorstel 34675. Wat betekent dit nu concreet? Mocht je dus een asbestdak hebben dan is er op dit moment geen harde deadline om het dak asbestvrij te maken meer en heb je bijv. meer tijd om geld te sparen om dit ergens in 202x te doen. Houd deze pagina regelmatig in de gaten echter, want in de toekomst kan het e.e.a. alsnog veranderen.

Asbest wetgeving België

Ook in België is men hard bezig met het bestrijden van asbest. Werkgevers moeten onderzoek laten doen naar alles wat ook maar asbest kan bevatten in hun bedrijf, of pand. Aan de hand van dit onderzoek wordt een plan bedacht om met de asbest af te rekenen. Ook moeten werknemers waarvan bekend is dat ze regelmatig met asbest werken minstens één keer per jaar een bezoekje aan het ziekenhuis brengen om zich medisch te laten onderzoeken.

Asbest wetgeving Europese Unie

Ook de Europese Unie houdt zich bezig met het asbestprobleem. De EU is hier al een tijdje mee bezig. Zo mogen bedrijven sinds 1993 bijvoorbeeld geen asbest meer gebruiken. Niet in de bouw van gebouwen, maar ook niet in de vorm van het kopen of verkopen van producten die asbest met zich meedragen. In de EU is in 2005 een wet aangenomen die een asbestverbod met zich meedraagt. Er mag dus vanaf 2005 niet meer gebouwd, gewerkt, en gehandeld worden met producten die asbest met zich meedragen. Ook deze wet is opgesteld om het aantal slachtoffers ten gevolge van asbest te verminderen.

Al met al kan er gesteld worden dat men in Europa goed op weg is om het asbest probleem te laten verdwijnen. Als iedereen de nieuwe regels nastreven ziet het er naar uit dat er in plaats van duizenden mensen geen mensen sterven aan asbest in het jaar 2040.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Een overzicht van alle asbest wetgeving pagina’s

Asbestbesluit

Landen

Asbest recht